Lucerna, planta plină de vitamine, aminoacizi şi minerale Email

Nu cred să existe pentru cineva vreun secret atunci când vine vorba despre lucernă. Toată lumea o cunoaşte, a auzit despre ea. Însă nu sunt mulţi cei care ştiu că nu este doar o plantă pentru animale.

Mai mult decât atât, a fost denumită, datorită efec­telor sale terapeutice spe­ciale, părintele tuturor plantelor. Adică, planta despre care în vacanţele mele, mi se spunea că umflă vitele şi mor, a devenit, în timp, ajutor de nădejde plin de vitamine (A, B, C, D, E, K,) ami­noacizi, minerale şi beta-ca­roten.

Stimulează funcţiile ficatului    

Extractul natural de lucernă scade febra, este un bun de­toxifiant, creşte imunitatea şi pofta de viaţă. Dacă ne gândim la conţinutul mare de vitamina K, ştim că aceasta previne sân­gerările şi facilitează coagularea sângelui. Este planta care pre­vine tulburările digestive, ame­liorează balonarea şi este fo­losită des în ulcerul peptic (care apare la nivelul esofagului, sto­macului sau intestinului sub­ţire, ca o consecinţă a scăderii rezistenţei mucoasei faţă de enzimele digestive). Conţine mari cantităţi de vitamina U (la fel ca şi varza crudă sau zeama de varză).
Extractul natural de lucernă este bun diuretic şi se foloseşte în terapia cistitelor acute şi cronice, des întâlnite. Este un produs natural care poate fi încercat de oricine, mai ales de cei care au nevoie să-şi întă­rească imunitatea sau să ţină departe de trup efectele îmbă­trânirii.
Dacă o folosim în stare proas­­pătă, planta îşi păstrează toţi nutrienţii esenţiali pentru o bună funcţionare a organis­mului. La fel de bine o putem folosi şi sub formă de ceai, tinctură, pulbere sau tablete, care se găsesc în farmacii sau în magazinele plafar.
Ştiu, pare greu să credem că aşa cum folosim salata verde, spanacul sau alte verdeţuri, putem să pregătim un castron cu salată de lucernă. Şi totuşi se poate!
Câţiva germeni sau lăstari de lucernă presăraţi peste o altă salată vor aduce trupului putere şi detoxifiere. Şi apropos de detoxifiere! Există una simplă şi rapidă, mai ales că stimulează funcţiile ficatului şi purifică sângele. Fitoterapeuţii o reco­mandă şi celor care au probleme cu retenţia de apă sau cu cons­tipaţia.
Fiecare gram de lucernă con­ţine 8.000 U.I. de vitamina A şi 20.000-40.000 U.I. de vitamina K. De aceea, lucerna este reco­mandată în tratarea ovarelor polichistice sau dismenoreei, dar şi a persoanelor care au suferit o intervenţie chirurgicală. Un biolog francez a studiat îndeaproape frunzele de lucernă şi a descoperit efectele benefice pe care acestea le au împotriva stresului. Ceaiul de lucernă este utilizat pentru a trata cu succes artrita şi artrita reumatoidă.

Recomandată diabeticilor

Specialiştii spun că, dacă planta este consumată înainte de masă, organismul nu va mai absorbi colesterolul din ali­mente. Consumând în mod re­gulat ceai de lucernă, nivelul co­leste­rolului scade. Alţi oameni de ştiinţă au demonstrat că aceeaşi plantă verde îmbu­nătăţeşte starea diabeticilor care nu răspund bine la insulină.
Dacă ar fi să fac o reco­mandare, aşa pe încheiere, aş spune că de secole, lucerna a venit cu efecte benefice asupra sănătăţii, că medicina tradi­ţională chineză o foloseşte de sute de ani în tratarea calculilor renali, că ameliorează simp­tomele menopauzei şi efectele secundare post-menopauză, că amorţeala şi durerile cauzate de anumite probleme musculare, artrita şi bursita, pot fi tratate cu suplimente alimentare cu lu­cer­nă.
Important este un singur lucru: să reţinem că lucerna nu este doar destinată animalelor şi că putem apela la ajutorul ei ori de câte ori avem nevoie. 

 

Manuela VASILESCU


DataVizualizariComments
Total111640
Jo. 1850
 

Add comment

Security code
Refresh

____Codul deontologic unic    * Codul deontologic RTS