Ceaiul de teci de fasole Email

După ce a fost descoperită America, prin bunăvoinţa exploratorilor, fasolea, originară din Peru, a ajuns şi în Europa. Şi ce bine că a fost aşa, pentru că fasolea este atât de sănătoasă pentru organism, încât ar trebui servita cel puţin de 3 ori pe săptămână.


Astăzi, însă, mai puţin despre fasole şi mai mult despre tecile de fasole, din care rezultă un ceai recomandat în foarte multe afecţiuni cronice ale rinichilor şi nu numai. Tecile de fasole se folosesc în scop terapeutic, uscate şi mărunţite, datorită conţinutului mare de ami­no­acizi, substanţe minerale, vita­mina C, tirozidină şi triptofan. Este ceaiul pe care fiecare persoană cu probleme ale căilor urinare îl poate bea, dar şi diabeticii se pot folosi de acest ceai din plin.

Tratează eczemele şi erupţiile cutanate

Ceaiul de teci de fasole este un diuretic excelent, reduce cantitatea de zahăr din sânge, curăţă organismul de toxine şi mai ale, igienizează rinichii şi căile urinare. Specialiştii susţin că, folosind ceaiul din teci, se obţin rezultate bune şi în tra­tamentul împotriva acumulării de apă în ţesuturi, afecţiunea numită hidropizie. Ceaiul din teci măreşte cantitatea de urină şi înlătură în acest fel, excesul de apă din corp. Şi cum este şi normal, odată cu apa se eli­mină şi o mare cantitate de toxine, pe care le-am acumulat, tecile de fasole fiind foarte utile şi în ameliorarea stărilor re­uma­tice. În cistite, afecţiuni ale vezicii biliare ceaiul din teci de fasole calmează spasmele şi normalizează urinarea. Ceaiul din teci este recomandat şi în tratamentul împotriva ecze­melor, erupţiilor cutanate, ac­neei şi TBC-ului pulmonar. Adolescenţii şi maturii care suferă de acnee, o afecţiune destul de neplăcută, care creează multe complexe, ar trebui să mănânce foarte des fasole verde gătită şi să apeleze la cure (de câte zece zile pe lună) de ceai din teci de fasole. Ceaiul din teci de fasole se prepară în două moduri, prin fierbere ori macerare, existând posibilitatea ca fiecare să op­teze pentru forma care i se pare mai comodă sau accesibilă.  Prin fierbere: se pune la fiert, pentru 15 - 20 de minute, o lin­gură de teci uscate şi mărun­ţite, într-un sfert de litru de apă. Se filtrează şi se beau două - trei ceşti pe zi, cu în­ghiţituri mici, pe parcursul a 10 - 15 minute. Diabeticilor li se re­comandă să bea ceaiul neîn­dulcit sau îndulcit cu zaharină.

Remineralizează organismul

Prin macerare: de seara, se pun la macerat patru linguri de teci bine uscate şi mărunţite, într-un litru de apă. Dimineaţa, amestecul se fierbe până când lichidul scade la jumătate. Se filtrează şi cantitatea rămasă se împarte în două - trei porţii şi se bea pe parcursul unei zile. În cazurile de diabet zaharat, se iau 15 g de coji de fasole, uscate şi mărunţite, care se pun în 200 ml de apă fierbinte, se fierb 10 minute la foc mic, apoi se lasă să se răcească şi se strecoară. Se iau câte două linguri din acest decoct, de 3 ori/zi, înainte de masă. Se mai pot folosi şi decocturile mai concentrate: 2-3 pahare de teci, uscate şi tăiate, 3-4 pahare de apă şi se pun la fiert 15 minute la foc mic, se strecoară şi se bea de 4 ori pe zi, câte o jumătate de pahar, cu 30 de minute înainte de masă. Aceleaşi teci se pot folosi şi în tratamentul pan­creatitei cronice. În cazul a­cesta, 2 linguri de teci se pun în ½ apă fierbinte, în termos şi se lasă la infuzat 3-4 ore. Din acest ceai se bea câte o ju­mătate de pahar, de 2 ori pe zi, înainte de masă. Pentru cei care nu suportă să-l bea aşa (nu e rău la gust), ceaiul se combină cu un pic de mentă sau muşeţel. Datorită acidului silicic pe care îl conţin, tecile de fasole remineralizează orga­nismul. O lingură de păstăi uscate de fasole se pun în 400 ml de apă fierbinte, se lasă la infuzat o oră, apoi se strecoară. Infuzia fierbinte se foloseşte intern, câte o jumătate de pahar, de 3-4 ori/zi, indiferent de regimul alimentar. În cazul pietrelor în vezica urinară şi în patologia sistemului endocrin, fasolea se foloseşte în mâncare sub orice formă. Ca un foarte bun mijloc diuretic pentru bolnavii cu pietre la rinichi şi reumatism, se foloseşte decoc­tul: 30-40 g de păstăi uscate se pun într-un litru de apă fier­binte, se fierb la foc mic 15 minute, se lasă să se răcească, apoi se strecoară şi se bea câte o jumătate de pahar, de 3-4 ori/zi, înainte de masă. În cazul pietrelor la rinichi, medicina populară recomandă şi utili­zarea florilor de fasole – o lin­gură de flori uscate se pun în 300 ml de apă, se fierb 5 minute, apoi se strecoară; se bea câte o jumătate de pahar, de 3 ori/zi.

 

 

Manuela VASILESCU

DataVizualizariComments
Total45870
Mi. 1760
 

Add comment

Security code
Refresh

____Codul deontologic unic    * Codul deontologic RTS